Een betere BH ervaring voor ons allemaal
Onze missie is om alle BH-dragers in hun kracht te stellen om geïnformeerde beslissingen te maken omtrent hun meest intieme kledingstukken en ervan te genieten.
Hallo!
Wij zijn Kimia en Nils en wij startten CurveCatch omdat we niet konden geloven dat niet iedereen even gek is op BH’s als wij.
Te vaak begrijpen we BH’s niet en kopen we verkeerd. Te vaak voelen we ons niet op ons gemak in een paskamer.
En te vaak had dit wel gekund in de juiste setting met de juiste hulp. Daarom bouwen wij CurveCatch.
Onze filosofie
Ons verhaal
“Een ingenieur en een lingerie-lover komen een café binnen ...”
Dit is niet de start van een fantastische mop maar het begin van ons verhaal. Ik ben Kimia, mede-oprichter van CurveCatch, en ik neem jullie met heel veel trots mee op de weg die we reeds hebben afgelegd.
Mijn ouders hebben 2 lingerie winkels in Antwerpen. Ik heb van jongs af aan mogen observeren hoe mijn mama Inge dag in dag uit magie beoefende voor haar klanten door hen in één oogopslag met de juiste BH te matchen.
Inge is ongetwijfeld de warmste en meest empathische vrouw op aarde en dat voelen haar klanten ook. Ze vertrouwen haar en genieten van haar zelf uitgevonden dansjes om je borsten op de juiste plaats te duwen.
Ik was ervan overtuigd dat iedereen van BH’s moest houden zoals ik dat deed want bij mijn mama shoppen is werkelijk ‘lingerie heaven’.
2 jaar geleden sloeg Covid toe en moesten de winkels van mijn ouders sluiten. Stil zitten en wachten was geen optie maar hoe konden we ooit overbrengen bij mensen thuis wat zij elke dag in haar winkel overbrengt, zonder dat Inge met haar magische ogen naar mensen mocht kijken?
Samen met mijn vriend Nils staken we de koppen bij elkaar en kwamen we uit op een concept dat erg lijkt op het CurveCatch van vandaag.
We zagen 3 grote uitdagingen die we moesten overwinnen:
1. Heel veel mensen vinden in een winkel shoppen eigenlijk helemaal niet leuk. Niet elke verkoopster is een Inge en sommige klanten willen ook helemaal geen Inge terwijl ze naakt staan te passen.
2. Er is zo ongelofelijk veel inconsistentie in maten tussen merken dat het bijna onmogelijk is om als consument producten in de juiste maat te bestellen online.
3. Mensen houden gemiddeld gezien niet zo veel van BH’s. Ze kopen vaak dezelfde BH in een andere kleur maar ons lichaam verandert natuurlijk vaak waardoor 80% vandaag rond loopt met een BH die eigenlijk niet goed (meer) past.
Nils is ingenieur van opleiding terwijl mijn achtergrond meer in sales en marketing ligt. Mijn ouders voorzagen dan weer de lingerie kennis. Samen vormden we de fantastic four. We vormden een brug tussen menselijke traditionele kennis (verzameld over meer dan 20 jaar) en innovatieve data-gedreven kennis.
Dit is hoe wij de 3 uitdagingen proberen op te lossen:
1. Thuis passen, op eigen voorwaarden en tijd.
2. Geen maten meer. Onze algoritmes en expertise zoeken die wel uit.
3. 9 fantastische merken zorgen eindelijk voor dat je van het proces kan genieten en nieuwe dingen ontdekken. 75% van onze klanten koopt ook een merk waar ze nog nooit van hadden gehoord.
Het grootste stuk van het verhaal komt van jullie, onze klanten. Zonder jullie, zou CurveCatch niet bestaan.
Vandaag zijn we actief in België en Nederland en mochten we reeds 8.000 BH-dragers voorzien van top lingerie.
We hebben nog een gigantisch lange weg te gaan en we hebben nog enorm veel uitdagingen waar we elke dag aan werken met ons team dat ondertussen bestaat uit 5 mensen en heel wat helpers: Veerle, Nils, Lore, Sanne, Denis en Kimia.
We delen ook heel graag waar we precies nog aan werken en waar we nog op moeten verbeteren: