De uitvindster van de BH | Mary Phelps Jacob

Het is een eer jou voor te mogen stellen aan Mary Phelps Jacob, de BH-pionier en bedenker van de brassière.

Kimia
Curves
Nov 20, 2024
De uitvindster van de BH | Mary Phelps Jacob

Mary Phelps Jacob, uitvindster van de BH

Duik met ons mee in de kleurrijke geschiedenis van de BH en ontmoet Marie Phelps Jacob, de vrouw die de lingerie-industrie voorgoed veranderde. Van haar eigenzinnige uitvinding tot haar impact op het comfort en de vrijheid van vrouwen.

De flamboyante socialite

Marie Phelps Jacob, een New Yorkse socialite uit de vroege 20e eeuw, was allesbehalve een doorsnee dame. Met haar levendige persoonlijkheid en liefde voor avontuur was ze altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden om grenzen te verleggen. Ze was een dame die niet bang was om haar eigen stempel te drukken.

Deze stoere vrouw had in 1913 een innovatief idee: zo pakte Mary twee zakdoeken, naaide ze aan elkaar en bevestigde ze met een lint. Ze noemde het de 'brassière', wat ook ineens de naam 'bra' verklaart. We vermoeden uiteraard dat de brassière meer leek op een schattig, zelfgemaakt modestukje dan op de intieme, intrinsieke BH's die we vandaag de dag kennen. Een slimme zet, Marie!

De brassière neemt de wereld over

Marie's uitvinding verspreidde zich als een lopend vuurtje. Vrouwen waren dol op het idee van een BH die zowel ondersteuning als bewegingsvrijheid bood. Ze patenteerde haar ontwerp in 1914 onder de naam "brassière" en opende de deur naar een geheel nieuwe benadering van dameslingerie.

Waarom was de brassière zo populair?

  1. Het doel
    In tegenstelling tot de korsetten van die tijd, die bedoeld waren om de taille en borsten te vormen en te beperken, was de eerste BH bedoeld om een lichte ondersteuning te bieden aan de borsten, zonder ze te vervormen. Het accentueerde eerder de natuurlijke vorm van de borsten.
  2. Vernieuwend comfort
    De eerste BH bood vrouwen meer bewegingsvrijheid en comfort in vergelijking met de strakke en beperkende korsetten. Het gebruik van zachtere materialen en het ontbreken van verstijvende baleinen droeg bij aan een aangenamere draagervaring.
  3. De sociale mpact
    Het ontwerp van de eerste BH was revolutionair omdat het vrouwen bevrijdde van de verstikkende korsetten en hen in staat stelde om vrijer te bewegen. Het betekende ook een verschuiving in de sociale perceptie van het vrouwelijk lichaam en droeg bij aan een grotere acceptatie van natuurlijke vormen.

Mode en vrijheid verenigd

Met de komst van Marie's brassière kwam er een verschuiving in de manier waarop vrouwen naar hun lichaam en comfort keken. De BH bood een alternatief voor de beperkende korsetten en bevrijdde vrouwen van de beknellingen die ze eeuwenlang hadden doorstaan. Het was een nieuw tijdperk van mode en vrijheid dat was aangebroken.

Een blijvende erfenis

Hoewel Marie Phelps Jacob's uitvinding op zichzelf eenvoudig en bescheiden was, was het de basis voor verdere innovaties op het gebied van lingerie. Haar durf om de status quo uit te dagen en haar onverzettelijkheid hebben de weg vrijgemaakt voor de moderne BH's die we vandaag de dag kennen en liefhebben. Dankzij Marie kunnen vrouwen nu kiezen uit een scala aan stijlen, maten en functies die hun behoeften en persoonlijkheden weerspiegelen.

4 op de 5 vrouwen draagt een BH die eigenlijk niet past. Dat gaan wij bij CurveCatch veranderen. Help jij mee aan deze revolutie? Share en care om je borsten, join onze community en volg ons op Instagram!